piątek, 7 grudnia 2018

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie

Po raz pierwszy upiekłam sernik z dodatkiem puree z dyni.  Spód zrobiłam z herbatników i dodałam do smaku przyprawę do piernika. Świetnie się to skomponowało smakowo. Ogólnie sernik bardzo polecam, ja jestem pozytywnie zaskoczona. Mam nadzieję, że i was smak zaskoczy.

Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin i Gemis.


  • Składniki:
  • Spód:
  • 250 g herbatników
  • 130 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego(suchy)*
  • 1 szkl ksylitolu lub cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy b/c (proszek) 
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 220 g puree z dyni 
Przygotowanie:
Herbatniki zmielić na proszek w blenderze. Wlać rozpuszczone ciepłe masło, wsypać kakao, przyprawę do pierników i dokładnie wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć na spodzie tortownicy o średnicy 25 cm i ugnieść.
Masa serowa:
Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, ksylitol i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Wsypać budyń w proszku, śmietanę (płynną), olej, puree z dyni i całość zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.  Masę serową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc.
* Twaróg do sernika musi być raczej suchy nie  mokry. Użyłam twaróg półtłusty tzw. "klinek". Masy
serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich obrotach by nie zrobiła się puszysta.
U mnie tortownica z ceramicznym dnem i silikonową obręczą więc nie smarowałam i nie sypałam mąką. W zwykłej tortownicy polecam dno wyłożyć papierem do pieczenia.




5 komentarzy: