- Mokre składniki:
 - 150 ml puree z gotowanych buraczków
 - 200 ml oleju
 - 250 ml mleka
 - 1 łyżka octu jabłkowego
 - Suche składniki:
 - 2,5 szkl mąki pszennej
 - 3/4 szkl cukru
 - 2 łyżki kakao
 - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 płaska łyżka kawy inki
 - 100 g gorzkiej czekolady
 - Polewa czekoladowa:
 - 60 g margaryny
 - 1/4 szkl cukru pudru
 - 1,5 łyżki wody
 - 1,5 łyżki kakao
 - Dodatkowo:
 - powidła śliwkowe
 - posiekane pistacje
 - posypka czekoladowa
 
W jednym naczyniu zmiksować mokre składniki. W drugim trochę większym naczyniu wymieszać suche składniki. Do suchych składników wlać mokre zmiksować do połączenia się składników i na końcu wsypać drobno posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut do suchego patyczka.
Ja moje ciasto po przestudzeniu zapakowałam próżniowo w zgrzewarce FoodSaver i przechowywałam przez 4 dni. Przed podaniem przekroiłam ciasto wzdłuż posmarowałam powidłami, polałam polewą, posypałam pistacjami i posypką czekoladową.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na cieście.
Informacje o zgrzewarce:
Produkty zapakowane próżniowo zgrzewarkami FoodSaver pozwalają na dłużej zachować świeżość produktom. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika produkty zostają szczelnie zamknięte, dzięki czemu wielokrotnie wydłuża się ich okres przechowywania nawet do 5 razy dłużej. Zapakowane produkty chronione są przed rozwojem bakterii, nie obsychają, dłużej zachowują swój smak, zapach, świeżość, wartości odżywcze i co ważne produkty nie wchłaniają innych aromatów.
Pakowanie próżniowe jest idealne do każdego rodzaju żywności.
Możemy pakować mięso, warzywa, owoce, sosy, zupy, sery, ciasta, pieczywo a także produkty suche takie jak kasze, płatki czy bakalie.
Dzięki próżniowemu pakowaniu zaoszczędzimy też sporo miejsca w lodówce czy zamrażarce.
Zgrzewarka FoodSaver FFS005x ma świetny design, dzięki czemu będzie rewelacyjnie wyglądać w każdej kuchni. Wbudowany schowek na rolkę i gilotyna sprawiają, że urządzenie jest uniwersalne. Urządzenie korzysta z dwóch trybów pracy: do żywności wilgotnej lub suchej. Dodatkowy tryb pulsacyjny ułatwia pakowanie produktów delikatnych. Zgrzewarka jest kompatybilna ze wszystkimi akcesoriami FoodSaver.
- Pakowanie próżniowe i zgrzewanie
 - Łatwy mechanizm zamykania: na zatrzask
 - Kontrolki LED
 - Tryb zgrzewania
 - Tryb pakowania produktów wilgotnych/suchych
 - Funkcja pulsacyjna dla delikatnych produktów
 - 3 poziomy prędkości
 - Wbudowany schowek na rolkę i gilotyna
 - Wyjmowana tacka nadająca się do mycia w zmywarce
 
- Moc: 140 W
 - Przepływ powietrza: 4,7 l/min
 - Ciśnienie pompy próżniowej: do -0,5 bar
 - Ciśnienie próżni w worku: do -0,8 bar
 - Waga: 3,3 kg
 - Wymiary: 410 mm x 100 mm x 220 mm
 
W opakowaniu
- Zgrzewarka próżniowa FFS005x
 - 5 worków x 0.94 L
 - 5 worków x 3.78 L
 - 1 folia do próżniowego pakowania rolka 28 cm x 3 m
 - 1 pojemnik do pakowania próżniowego
 - 1 wężyk do odsysania powietrza z pojemników FoodSaver®
 - Instrukcja w języku polskim
 
Pytanie czy warto zainwestować i kupić zgrzewarkę próżniową?
Zdecydowanie tak. Dopóki nie miałam i nie korzystałam nie wiedziałam co tracę. Od teraz wyjazdy na wycieczki plenerowe nie będą problemem, bo mam sprzęt, dzięki któremu bezpiecznie zapakuję jedzenie. Pakując produkty zaoszczędziłam sporo miejsca w lodówce i zamrażarce. I najważniejsze, co zauważyłam to marnuję mniej jedzenia.
Mniam. Wygląda bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńTaka zgrzewarka to bardzo fajna rzecz, a przepis na ciasto wypróbuję, wygląda na smaczne 😋
OdpowiedzUsuńCiasta z burakami jeszcze nie jadłam, prezentuje się apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTaka zgrzewarka nie tylko przedłuża świeżość produktów, ale i zapobiega marnowaniu żywności, świetna rzecz.
Bardzo lubię to ciasto, ale nigdy nie korzystałam z zgrzewarki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta czekoladowe a to wygląda bardzo pysznie. Muszę go wypróbować, jak i kupić taką przydatną zgrzewarkę.🌷
OdpowiedzUsuńCiasto pieke od lat ale taka zgrzewarka by mi się przydała :-)
OdpowiedzUsuńPycha ciasto, zjadlabym. A ta zgrzewarka marzenie,swietna sprawa
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na przedłużenie żywotności ciasta.
OdpowiedzUsuńwygląda super
OdpowiedzUsuńno cudowności, kradnę przepis !
OdpowiedzUsuńDomowa zgrzewarka na pewno by się przydała.
OdpowiedzUsuńOd kiedy ją mam używam bardzo często i jestem mega zadowolona.
UsuńBardzo przydatne urządzenie - posiadam.
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić coś takiego :)
OdpowiedzUsuńCiasta z burakami jeszcze nie próbowałam ;d
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńInteresujące, nie pomyślałabym o takim połączeniu
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widze taki przepis
OdpowiedzUsuńKaloryczne ale musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, warto wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńBoje się tego smaku
OdpowiedzUsuńCzekolada i buraki, pierwsze slysze
OdpowiedzUsuń