.

poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Krem z truflami

Ponieważ trufle to jedne z moich ulubionych cukierków to też musiałam wypróbować ten krem. Powiem wam, że jest boski. Mocno wyczuwalny smak trufli, idealna konsystencja, rewelacyjnie się nim dekoruje i co ważne krem zachowuje swój kształt. Kto nie robił tego kremu niech nie zwleka bo na prawdę jest pyszny. Krem wykorzystałam do dekoracji babeczek jogurtowo-cytrynowych.



Składniki:
  • Krem truflowy:
  • 200 ml kremówki 36%
  • 180 g cukierków trufli
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 80 g mascarpone 
Przygotowanie:
Krem truflowy:
Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać drobno pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatką podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem.


 Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł.

14 komentarzy: