poniedziałek, 21 marca 2022

Omlet z owocami

 Śniadanie na słodko? Czemu nie.  Taki omlet można zrobić bardzo szybko i dostarczy nam sporo energii na resztę dnia. Owoce oczywiście można dodawać według upodobań lub sezonu. By zrobić taki omlet niestety potrzebujemy patelni z pokrywką. Ja od jakiegoś czasu testuję patelnię WOLL z odpinaną rączką i jak do tej pory jestem z niej mega zadowolona. Zrobiłam już naleśnik pieczony z owocami tzw. Dutch baby oraz schab w sosie cygańskim. Patelnie o różnych wymiarach  z pokrywką lub bez z odpinaną rączką oraz akcesoria możecie zamówić w sklepie internetowym WOLL. Zachęcam do zakupów bo naprawdę jakość jest rewelacyjna.


Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki odżywki białkowej 
  • masło w sprayu
  • dowolne owoce
  • jogurt naturalny lub owocowy
Przygotowanie:
Białka zmiksować na sztywną pianę dodać żółtka i miksować do momentu uzyskania sztywnej masy (taka jak na biszkopt).  Wsypać odżywkę białkową i delikatnie wymieszać.
Patelnię o średnicy 24 cm spryskać masłem i podgrzać. Na podgrzaną patelnię wlać masę jajeczną, przykryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż masa z góry przestanie być lejąca. Za pomocą szerokiej szpatułki odwrócić omlet i dosmażyć na złoto z drugiej strony wtedy już bez przykrycia. ciepły omlet posmarować jogurtem i dodać ulubione owoce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz