.

piątek, 9 sierpnia 2013

Rafaello bez pieczenia

Kto nie lubi piec, może sobie zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. To ciasto jest najlepsze na drugi dzień, więc warto zrobić wieczorem żeby nas nie kusiło podjadanie w ciągu dnia.


Składniki:
  • 3 szkl mleka
  • 3 łyżki kopiaste mąki pszennej
  • 3 łyżki kopiaste mąki  ziemniaczanej
  • 3 szt żółtka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 szkl kokosu
  • 250 g margaryny
  • 2 paczki krakersów (Lajkonik)
Przygotowanie:
 
W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy żeby się nie  przypaliła. Zdjąć z ognia, gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy krakersy zmiękną. 


57 komentarzy:

  1. Boskie !


    Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszne-jadłam kiedyś takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio też robiłam rafaello, ale na biszkopcie. Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na biszkopcie nie robiłam. Witam i mam nadzieje że zostaniesz na dłużej.

      Usuń
    2. Wlasnie zrobilam, zobaczymy jutro jak smakuje, pozdrawiam. Ewelina

      Usuń
  4. oj to jest dobre, super pomysł na taka pogodę jak teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie przekładane ciasta z krakersami. Z kokosem jeszcze nie jadłam. Będę musiała spróbować, bo wygląda bardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ja już jestem pewna że stworzysz super ciacho.

      Usuń
  7. O matko, jaki czad!:D Robilam kiedys rafaello, ale chyba pieklam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe że miałaś inny przepis pod tym samym tytułem, chętnie wypróbuje Twój przepis, podeślij linka.

      Usuń
    2. Znalazlam, kolega mi kiedys podeslal.
      Ale jednak nie pieklam. Natomiast troszeczke sie rozni w skladnikach, choc niewiele. No i troche w przygotowaniu. Wysylam Ci na maila plik wordowski:)

      Usuń
    3. Różnica niewielka,dziękuję.

      Usuń
  8. ja też robię to ciasto :) bardzo je lubimy :) Alinko, Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu, mam nadzieją że Wam też smakuje.

      Usuń
  9. Uwielbiam kokosowe ciasta, robię podobne, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. witam,to mają być słone krakersy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja używam najczęściej z Lajkonika.

      Usuń
  11. Robiłam te ciacho i jest SUPER!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam!
    Z wielką przyjemnością będę podpatrywać, podczytywać ten blog. Zrobiłam już nawet jedno ciasto i wyszło świetnie a dziś robiłam Rafaello i mam nadzieję, że też się udało.
    Dziękuję za super przepisy.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anita, bardzo się cieszę że zostanie ze mną. A które ciasto już piekłaś jeśli mogę zapytać?

      Usuń
  14. Super blog. Chętnie będę zaglądać, podczytywać i korzystać z przepisów.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zajebisty!Ale mój wygląda lepiej w porónaniu do pani Aliny....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że wyprówany i jeszcze lepiej wygląda od mojego. :)

      Usuń
  16. super stronka przyda mi się tutaj zerkać!:)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  17. fantastyczne przepisy , na pewno skorzystam z niejednego !!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniałe przepisy , na pewno skorzystam z niejednego !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Alu cudne Rafaello :) powiem szczerze, że od dłuższego czasu się do takiego przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam rafaello też robię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Musi być mąka ziemniaczana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam z ziemniaczaną ale w kuchni można eksperymentować,więc na własne ryzyko można zamienić na inną :)

      Usuń
  22. Witam, jaka to ma byc margaryna? Typu kasia czy sniadaniowa? Juz widze jak robiac dziecku mleko w nocy podjadam z lodowki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margaryna Kasia, Palma z murzynkiem ale możesz również użyć masło.

      Usuń
  23. A nie można użyć gotowego budyniu,zamiast tego robionego ? I czy zamiast krakersów mogą być herbatniki,bo jakoś ten słony smak mi się kłóci z rafaello.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta możesz użyć gotowy budyń, jednak krem będzie miał inny smak. Ten robiony samemu jest zdecydowanie smaczniejszy. Jeśli chodzi o zamianę krakersów na herbatniki nie polecam. To na prawdę smakowo dobrze się łączy. Pozdrawiam.

      Usuń
  24. Margaryna miękka to ma być rozpuszczona czy twarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margaryna ma być w temperaturze pokojowej, tak by się łatwo ją miksowało z budyniem i by nie zostały kawałki margaryny w kremie.

      Usuń
  25. a co z migdałami? Rafaello to też i p/wszystkim- MIGDAŁ..:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu jest podobny przepis z migdalami: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/172-przepis-na-rafaello-na-krakersach . Pozdrawiam z Czech!

      Usuń
  26. Dobry pomysł na sylwestra :)
    Napewno wypróbuje, bo uwielbiam kokos.

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziękuję bardzo, czegoś takiego szukałam 😉

    OdpowiedzUsuń
  28. A co jeśli zrobiły się grudki w budyniu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy nakryłaś gorący budyń folią spożywczą i czy dobrze rozmieszałaś? To mogą być przyczyny grudek. Żeby nie zepsuć całego ciasta proponuję ugotować budyń jeszcze raz. Ewentualnie spróbuj budyń przetrzeć przez sitko ale takie z większymi otworami lub zmiksować blenderem.

      Usuń
    2. Grudki zrbiły mi się w trakcie gotowania mleka z żółtkami.... wszystko stracone??

      Usuń
    3. A zmiksowałaś te żółtka z mąkami? Czy wymieszałaś. A masz gęsty ten budyń?

      Usuń
    4. Tak zmiksowałam z mąkami. Bardzo gęsty i grudki

      Usuń
    5. To tak jak wcześniej pisałam, spróbuj przetrzeć lub zmiksować blenderem.

      Usuń
    6. Zrobiłam nowy budyń ;) i wyszło super ;) dziękuję za odpowiedz ;) pozdrawiam

      Usuń
    7. I jaki efekt końcowy? Ciasto smakowało?

      Usuń
  29. Kocham 💓 Dodałam dużo mniej cukru, a ciasto i tak było mega pyszne. Następnym razem dam też mniej margaryny, będzie mniej wyrzutów sumienia ;)

    OdpowiedzUsuń