.

środa, 23 października 2013

Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną

Bardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam.



Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto
  • 10 cm pora 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • 1 szk bulionu warzywnego
  • mąka do obtoczenia
  • olej 
Przygotowanie:
 Piersi oczyścić i umyć, odciąć polędwiczki. Nożem ostrożnie zrobić kieszonkę w każdej piersi. Kieszonki napełnić farszem i spiąć wykałaczką. Przyprawić z dwóch stron solą, solą ziołową  i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min.
Farsz:
Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości.



14 komentarzy:

  1. to już mam jechać czy wszystko zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyjeżdżaj, ale zabierz to ciasto budyniowe co będzie do kawki :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mięso z żurawiną! Ja też chcę się wprosić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, z takim farszem broni się pierś kurczacza, która sama z siebie jest dla mnie za sucha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, z tym farszem pierś jest bardziej soczysta.

      Usuń
  5. świetny pomysł bardzo lubię połączenie kurczaka i żurawiny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny farsz z dodatkiem żurawiny. Z pewnością zaostrza smak kurczaka. Chętnie wypróbuję takie połączenie składników. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie mięsko to bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładne i smaczne, dobry obiadek:)

    OdpowiedzUsuń