.

piątek, 11 października 2013

Rolada bezowa z mandarynkami

To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna, lekka i rozpływa się ustach. Jednak najtrudniejszy krok to zwinięcie rolady. Ale nie rezygnujcie mimo wszystko warto zrobić.




Składniki:
  • 4 białka
  • 1 szk cukru drobnego
  • 1 łyżeczka octu winnego Jamar
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml kremówki
  • 1 szt śmietan fix
  • mandarynki w puszce
Przygotowanie:
 Zimne białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować do rozpuszczenia się cukru a masa będzie biała i lśniąca. Na koniec dodać ocet, mąkę ziemniaczaną chwilkę zmiksować. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150 st na 10 min później zmniejszyć temperaturę na 90 st i piec 20 min. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć bezę górą do dołu. Pozostawić do wystudzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix. Rozsmarować na bezie, ułożyć mandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty.





12 komentarzy:

  1. wspaniale Ci wyszła :)
    Bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) w sumie jak na pierwszy raz może być.:)

      Usuń
    2. Ty jak zwykle skromna, super ...a nie może być

      Usuń
  2. niesamowita! :)) na prawdę! bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda znakomicie , mmmm.... ale musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bezy! Rolada jest wprost idealna! Zjadłabym chyba całą na jeden raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała rolada :) uwielbiam i piekę kolejno ze wszystkimi owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka lekka się wydaje,jak puszek:)Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale! Ja mam ciągle pewne roladowe lęki...

    OdpowiedzUsuń