.

środa, 2 października 2013

Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami


W okresie jesiennym, który sprzyja przeziębieniom polecam Wam rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową. Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów.



Składniki:
  • 700 ml bulionu warzywno-drobiowego
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mniejsza marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki chleba tostowego
  • płatki migdałów Kresto
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia się serka. Zupę doprawić do smaku. Podać  z grzankami i płatkami.
Na maśle podsmażyć pokrojony chleb w kostkę na złote grzanki.
Migdały podprażyć na suchej patelni.












15 komentarzy:

  1. taki rzeczami od rana po oczach;) musi byc pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis i pięknie podana zupa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest bardzo pożywna.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna, gęsta, kremowa propozycja zupy na jesienne rozgrzanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna . Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie trafiłaś tą zupką w moje smaki, poza tym bardzo apetycznie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham czosnek, więc na pewno zostane fanką tego dania! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowa zupka. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu, to już drugi raz, jak wykorzystuję Twój przepis w swojej kuchni i nie zawodzę się.:) Zupka wyszła wyborna, choć ja musiałam sobie jej odmówić z racji karmienia dziecka. Jednak odrobinę spróbowałam, zaś domownicy jedli z repetą.:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę. :) Po pierwsze, że próbujesz moich przepisów a po drugie, że wyszło no i najważniejsze że smakowało. Zachęcam do próbowania moich przepisów i dzielenia się opinią jak wyszło.Pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń
  10. Krem wygląda naprawdę zachęcająco. Uwielbiam czosnek, więc pewnie na dniach taką zupkę przygotuję - zainspirowałaś mnie :) Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaraz zabieram się za gotowanie :) mam tylko pytanie, na ile porcji jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3-4 porcje zależy jak duże talerze. :)

      Usuń