Składniki:
- 450 g cukinii (oczyszczonej)
- 70 g ziemniaków
- 1 jabłko mniejsze
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli mniejszej
- kawałek kalafiora
- kawałek pietruszki
- 1 łyżka masła
- 800 ml bulionu warzywnego
- do smaku
- sól
- sól ziołowa
- imbir
- curry
- pieprz kolorowy
Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę, czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę podsmażać. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować na krem. Doprawić do smaku.
Ciekawe połączenie. Jabłko pewnie nadało słodyczy:-)
OdpowiedzUsuńZupę z cukinii robiłam nie jeden raz ale takiej wersji jeszcze nigdy! Bardzo ciekawa, warta wypróbowania!
OdpowiedzUsuńTaką zupę jeszcze nie jadłem, znaczy się z jabłkiem.To połączenie jest ciekawe.Jabłko,do tego kawałek startego imbiru i hinduskie curry,to na prawdę może być dobre.Kupuje ten przepis. Pozdrawiam Christopher.Jak zrobię to Ciebie poinformuje
OdpowiedzUsuńNie znam połączenia z jabłkiem,ale chętnie spróbuję,przepis już zapisany:)
OdpowiedzUsuńsuper połączenie, na pewno smakuje niesamowicie.
OdpowiedzUsuń