czwartek, 21 listopada 2013

Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Zapiekane naleśniki z twarogiem zalane  śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku  wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na zimno też były pyszne. Trochę czasochłonne ale  warto zrobić.


 Składniki:
  • Ciasto na naleśniki
  • 3 szk mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 180 g śmietany kwaśnej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki rodzynek Kresto
  • 2 łyżki mieszanka skórek kandyzowanych Gold Pack
  • Do zalania
  • 150 ml kremówki
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • olej rzepakowy Rapso do smażenia
  • masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:

Naleśniki; wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto odłożyć na pół godziny żeby odpoczęło. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Odłożyć do wystudzenia. Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtka, cukry, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, rodzynki, skórki i wymieszać. Przed smarowaniem ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Do kremówki dodać jajko, cukier puder i zmiksować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimne naleśniki posmarować masą twarogową, zwinąć rulony i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, zalać kremówką. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st z termoobiegiem około 1 godziny. Pieczemy tak długo, aż śmietana będzie ścięta.

Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

27 komentarzy:

  1. Jak smakują tak jak wyglądają to już je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wyglądają! na jutro zaplanowałam naleśniki

    OdpowiedzUsuń
  3. Aluś, piękne te Twoje naleśniki :) najchętniej poszłabym od razu wypróbować przepis :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają, bardzo lubię naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas ostatnio naleśniki , Zuzia chce codziennie;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Często jadam naleśniki z serem ale w podstawowej wersji. Twoja mnie skusiła i ją następnym razem wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naleśniki prezentują się obłędnie. Może i czasochłonne, ale jaki efekt. Na weekend idealne :) Cieszę się, że wrzuciłaś wpis do akcji placuszkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak pięknie wyglądają takie zapieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny farsz, pięknie podane. No cóż, nie można się oprzeć:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje właśnie siedzą w piekarniku. Nieco zmodyfikowałam przepis ido sera dodałam sok z pomarańczy i skórkę. Wierzch posypałam migdałami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko mam nadzieję że będą Ci smakowały. Będzie mi miło jeśli podeślesz mi zdjęcie na maila. Dodam do galerii. Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Mam ślinotok! <3 Kocham naleśniki, a te wyglądają tak pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy04 maja, 2015

    ile czasu piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane w sposobie przygotowania czas pieczenia. Pozdrawiam

      Usuń
  13. Pycha i na ciepło i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadnijcie co jutro na obiad...hahaha
    Właśnie smażę naleśniki, żeby jutro mniej roboty było, mam tylko nadzieję, że będą tak smaczne jak w przepisie
    Pozdrawiam Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie orientuje się ktoś ile takich naleśników wyjdzie z takiej porcji? Bardzo proszę o pomoc, bo jak zrobię ich mnóstwo, to objem się jak " świnka Halinka", a wiosna w pełni, za chwilę lato.. I trzeba wyglądać jak człowiek:)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak cienkie zrobisz ale około 14-16 szt. Później kroisz je na pół. Ale powiem ci, że te naleśniki są syte. :)

      Usuń
  16. Mi wyszło 20 naleśników(raczej nie bardzo cienkich, takich normalnych-każdy z jednej wielkiej wazówki) na standardowej dużej patelni. Plus jeden mały więc w zasadzie 20,5 ;)

    OdpowiedzUsuń