piątek, 9 maja 2014

Schab z gorczycą i kolendrą

Na święta robiłam schab z gorczycą i kolendrą. Kruchy z lekką pikanterią w smaku to idealny schabik na świąteczny stół ale nie tylko. Śmiało można go robić również poza okresem świątecznym i szybko zniknie.



Składniki:


  • 600 g schabu bez kości
  • Marynata
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli do peklowania
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek pieprzu czerwonego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs z gorczycą i kolendrą
Przygotowanie:
 Marynata: Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować, do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić. Do zimnej wody włożyć oczyszczony i umyty schab, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 6 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu schabu z marynaty osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Schab włożyć do rękawa do pieczenie, szczelnie zawiązać. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 70 minut. Piekarnik wyłączyć pozostawić schab na 15 minut wyjąć i po kolejnych 15 minutach rozciąć rękaw i pozostawić schab do ostudzenia.
 


Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. Taki schabik u mnie w domu ... zniknąłby szybko. Przepis zapisuję, bo chętnie go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bosko prezentuje się ten schab :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjnie wygląda to mięsko

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielki frykas i śliczne zdjęcie :-)

    OdpowiedzUsuń