Składniki:
- 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka)
- 2 l wody
- 70 g soli do peklowania
- 6 ząbków czosnku
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 8 ziarenek pieprzu czerwonego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- pikantna wołowina w winie - zestaw przypraw Kamis
Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia. Do zimnej wody włożyć mięso, przykryć pokrywką i odłożyć do lodówki na 5-7 dni. Raz dziennie obrócić mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia.
Masz rację Alinko. Domowa wędlina najlepsza. A Twoja szynka cudna, chudziutka. Skórka rumiana. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńmniam! zdjęcie jak z okładki książki! wspaniałe!
OdpowiedzUsuńOj tak, nic nie zastąpi domowych wyrobów;)))
OdpowiedzUsuńFantastyczna szyneczka,a do tego świeże pomidorki,sałata...ale pyszne byłoby śniadanko:)
OdpowiedzUsuńSzyneczka pyszna też robiłam ale peklowaną. Taka domowa jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i oczywiście cudowna ekspozycja. Pozdrawiam. :) Danusia z http://www.mojewypiekiinietylko.com/
OdpowiedzUsuń