czwartek, 8 maja 2014

Ciasto ucierane z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa, więc zapraszam na  kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem bardzo proste do zrobienia ale za to bardzo smaczne. Do ciasta podałam czerwone słodkie wino w przepięknych kryształowych kieliszkach z serii Magnum. Kieliszki przeznaczone są do różnego rodzaju czerwonych win a ich duży rozmiar  umożliwia pełne delektowanie się aromatem wina unoszącym się nad kieliszkiem.
Znakomity pomysł na prezent oraz  doskonałe na romantyczny wieczór we dwoje. Otrzymałam je z  sklepu internetowego AJMARA. Bałam się czy kieliszki dojadą w całości ale były bardzo dobrze zapakowane i dojechały w całości.





Składniki:
  •  4 jajka
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
 Rabarbar umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Formę 33*22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i rozłożyć równomiernie rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 min. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



 Zajrzyjcie  jakie można piękne rzeczy u nich zamówić klik AJMARA.

RabarbalovePiknik majowy Rabarbalove

30 komentarzy:

  1. Też mam kieliszki od nich są bardzo delikatne i rewelacyjnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! Uwielbiam ciasta z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pachnący bez i rabarbar! cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto smaczne, kieliszki piękne. Tylko ucztować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo wiosennie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja wczoraj też piekłam ciasto z rabarbarem, ale bardziej piaskowe niż ucierane;) Ale Twoje też przepyszne! A kieliszki cudne;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciacho, świetne te kieliszki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, pięknie podane, zapraszam do siebie na ciasto z rabarbarem i truskawkami (,kuchnia lidla,), również pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie ciasta, mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Tak, ponieważ raz dodajesz do ciasta a drugi raz zasypujesz pokrojony rabarbar. :)

      Usuń
  11. Anonimowy21 maja, 2015

    Margaryna z lodówki czy w temp. pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura pokojowa wtedy łatwiej i szybciej się uciera.

      Usuń
  12. Anonimowy25 maja, 2015

    To ciasto jest przepyszne! Juz dwa razy robiłam i napewno nie ostatni, naprawdę polecam zrobic. Zmniejszylam tylko ilość cukru, dałam jedną szkl.

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy28 maja, 2015

    Rewelacyjny przepis ! Prosty, szybki a przede wszystkim wspaniale smakuje. Dałam aromat waniliowy i mniej cukru do ciasta bo wolę mniej słodkie ciasta ale po upieczeniu polałam delikatnie miodem bo rabarbar był bardzo kwaśny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ... upieklam , spróbowałam i... tak jak wygląda dokładnie tak smakuje... Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. :) Pozdrawiam i życzę smacznego.

      Usuń
  15. Pyszne ciasto, do tego bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Sugerując się komentarzami dodałam 1 szkl. cukru. 1,5 to jak dla mnie zdecydowanie za dużo. Gdyby rabarbar był bardzo kwaśna można go przecież posypać po upieczeniu cukrem pudrem, co będzie ładnie wyglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem. Następnym razem może też zmniejszę ilość. :)

      Usuń
  16. Cudowne! Cała rodzina się zajada :) Chociaż ja robiłam z kruszonką, która jeszcze dodaje smaczku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kruszonka na pewno jest smaczne. Też czasami robię w takiej wersji. Cieszę się, że ciasto smakuje.

      Usuń
  17. Pyszne!Robilam juz 2 razy i na pewno nie ostatni.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne!Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto bardzo pyszne.....tylko nie wiem czy cos źle zrobiłam, upieczone ciasto było bardzo wysokie jednak po wyjęciu opadło:( dlaczego !

      Usuń
    2. Ciasto zazwyczaj zawsze opadnie. Jeśli było dobrze wypieczone bez zakalca to myślę że nie ma powodu do niepokoju.

      Usuń
  19. Świetny przepis a ciasto niebo w gębie. ... dziękuję 😘

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto się piecze ale mi wyszło za gęste musiałam dolać mleka. Czy ktoś też tak miał

    OdpowiedzUsuń
  21. Znowu robie to ciasto tylko trochę zmodyfikowane zamiast rabarbaru daję jabłka pokrojone w kostkę i pół szklanki orzechów zblendowanych i półtora szklanki mąki pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co dobre. Ja tez bardzo lubię to ciasto. Jest smaczne z różnymi owocami. Ale jabłka i orzechy to super pomysł.

      Usuń