.

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Jak tu nie upiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance.



Składniki:


  • Ciasto drożdżowe
  • 350 szkl mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 0,5 szkl mleka
  • 50 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • sól szczypta
  • Kruszonka
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 90 g margaryny lub masła
  • 2 łodygi rabarbaru
  • truskawki
Przygotowanie:
 
Mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odłożyć do poruszania. Mąkę przesiać dodać cukier, roztopioną margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć ciasto i ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Ułożyć pokrojony rabarbar i truskawki. Z mąki, margaryny, cukru zagnieść kruszonkę i posypać ciasto. Piec około 45 minut w 170 stopniach.


Milion smaków truskawekRabarbaloveLato w pełni!

7 komentarzy:

  1. Mam słońce i kawę brakuje mi tylko takiego pysznego ciasta. Drożdżowe ciasta są pyszne, do tego ich zapachu nic nie jest w stanie zastąpić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję smak tej pysznej kruszonki z kwaskowym posmakiem rabarbaru:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności:) uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... smakowicie wygląda to ciasto! Cudne połączenie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię drożdżowe ciasto (to jedno z niewielu które mi wychodzi) Pięknie Ci wyrosło

    OdpowiedzUsuń
  6. Alu ciacho cudne! aż się człowiek głodny robi, a ja mam szlaban na piekarnik ;/

    OdpowiedzUsuń