wtorek, 10 czerwca 2014

Lemoniada truskawkowa

Nareszcie mamy słoneczko. Długo wyczekiwane ale w końcu jest. Latem musimy dużo pić więc ja chcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi i syropu klonowego. Stewię i syrop klonowy otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowe FFS. Stewia jest polecana dla osób które liczą kalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru i nie zawiera żadnych kalorii.Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, napoi, ciast, sałatek, przekąsek i przetworów. Warunkiem żeby lemoniada była pyszna musi być bardzo dobrze schłodzona.



Składniki:

  • 500 g truskawek świeżych
  • 3 łyżeczki suszonej stewii
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1,5 litra wody gazowanej
  • sok z pół cytryny
Przygotowanie:
 
Wodę mineralną schłodzić w zamrażarce. Do szklanki wody wsypać mieloną stewię i zostawić na około 15 minut. Do pojemnika z blendera włożyć umyte i odszypułkowane truskawki dodać sok z cytryny, syrop klonowy i przelać przez sitko wodę z stewi. Zmiksować na wysokich obrotach. Wlać resztę zimnej wody ponownie zmiksować. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną.



Jak ugasić pragnienie?Milion smaków truskawekLato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

9 komentarzy:

  1. Piękny kolor,a aromat czuję u siebie w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj napiłabym się teraz takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie napiłabym się tej lemoniady, bo tak apetycznie wygląda. Co za kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! I ten kolor, i ten upał... na ochłodę w sam raz :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie, intensywnie czerwona lemoniada :) na takie upały jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna lemoniada i choć nie przepadam za smakiem stewii ani w listkach, ani w proszku to mam nadzieję, że zastępując ją ksylitolem nie zepsuję smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł :) lemoniady truskawkowej to jeszcze nie piłam, ale na pewno smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń