Lemoniada truskawkowa
Nareszcie mamy słoneczko. Długo wyczekiwane ale w końcu jest. Latem musimy dużo pić więc ja chcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi i syropu klonowego. Stewię i syrop klonowy otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowe FFS. Stewia jest polecana dla osób które liczą kalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru i nie zawiera żadnych kalorii.Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, napoi, ciast, sałatek, przekąsek i przetworów. Warunkiem żeby lemoniada była pyszna musi być bardzo dobrze schłodzona.
Składniki:
- 500 g truskawek świeżych
- 3 łyżeczki suszonej stewii
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1,5 litra wody gazowanej
- sok z pół cytryny
Przygotowanie:
Wodę mineralną schłodzić w
zamrażarce. Do szklanki wody wsypać mieloną stewię i zostawić na około
15 minut. Do pojemnika z blendera włożyć umyte i odszypułkowane
truskawki dodać sok z cytryny, syrop klonowy i przelać przez sitko wodę z
stewi. Zmiksować na wysokich obrotach. Wlać resztę zimnej wody ponownie
zmiksować. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną.
Pyszna…:)
OdpowiedzUsuńidealna na dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor,a aromat czuję u siebie w domu:)
OdpowiedzUsuńOj napiłabym się teraz takiej :)
OdpowiedzUsuńChętnie napiłabym się tej lemoniady, bo tak apetycznie wygląda. Co za kolor!
OdpowiedzUsuńMniam! I ten kolor, i ten upał... na ochłodę w sam raz :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pięknie, intensywnie czerwona lemoniada :) na takie upały jak znalazł.
OdpowiedzUsuńPiękna lemoniada i choć nie przepadam za smakiem stewii ani w listkach, ani w proszku to mam nadzieję, że zastępując ją ksylitolem nie zepsuję smaku :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) lemoniady truskawkowej to jeszcze nie piłam, ale na pewno smakuje przepysznie :)
OdpowiedzUsuń