wtorek, 3 czerwca 2014

Spaghetti z truskawkami

Kolejny i jeszcze nie ostatni przepisz w sezonie truskawkowym. Sezon jest krótki więc szaleję. Już z utęsknieniem czekaliśmy na makaronu z truskawkami no i jest. Zrobiłam z makaronu do spaghetti i było pysznie.



Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 500 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
 Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać na sitko i odcedzić, przełożyć do naczynia dodać połowę zmiksowanych truskawek i wymieszać. Nakładać porcje makaronu na talerz i polać pozostałym sosem truskawkowym i udekorować kawałkami truskawek.
 
Milion smaków truskawekLato w pełni!

9 komentarzy:

  1. świetne danie:) o tej porze czeka korzystać z truskawek:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię makaron z truskawkami. Podałaś go w wersji artystycznej. Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehe ciekawy pomysł :) Ja zawsze robię ze świderkami i posypuję białym serem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie obiady na słodko to ja mogę zajadać! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nareszcie jest sezon truskawkowy :) nigdy nie mamy ich dosyć. Bardzo pomysłowe i apetyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron z truskawkami hmm fajny pomysł na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń