Składniki:
- Ciasto drożdżowe
- 350 szkl mąki pszennej
- 100 g cukru
- 0,5 szkl mleka
- 50 g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 30 g drożdży
- sól szczypta
- Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 90 g margaryny lub masła
- 2 łodygi rabarbaru
- truskawki
Mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odłożyć do poruszania. Mąkę przesiać dodać cukier, roztopioną margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć ciasto i ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Ułożyć pokrojony rabarbar i truskawki. Z mąki, margaryny, cukru zagnieść kruszonkę i posypać ciasto. Piec około 45 minut w 170 stopniach.
Kruszonka najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńMam słońce i kawę brakuje mi tylko takiego pysznego ciasta. Drożdżowe ciasta są pyszne, do tego ich zapachu nic nie jest w stanie zastąpić.
OdpowiedzUsuńJuż czuję smak tej pysznej kruszonki z kwaskowym posmakiem rabarbaru:)
OdpowiedzUsuńpyszności:) uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńMmm... smakowicie wygląda to ciasto! Cudne połączenie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Bardzo lubię drożdżowe ciasto (to jedno z niewielu które mi wychodzi) Pięknie Ci wyrosło
OdpowiedzUsuńAlu ciacho cudne! aż się człowiek głodny robi, a ja mam szlaban na piekarnik ;/
OdpowiedzUsuń