Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka miękkiego masła
- 230 ml gorącej wody
- sól szczypta
- truskawki
Mąkę, sól, żółtko, masło rozetrzeć
dolewać gorącą wodę i mieszać. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat
podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i
szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce i dokładnie
zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia
gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać brązowym cukrem.
Do pierogów podać koktajl truskawkowy.
idealna danie o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńMniam! Pięknie się prezentują
OdpowiedzUsuńTakie smaki kojarzą mi sie z dzieciństwem i obiadami u babci :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że lubię pierogi z truskawkami i oczywiście już zrobiłam. Lubię ze śmietaną :)
OdpowiedzUsuńJa też obowiązkowo sama robię pierogi:))) Twoje wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl