poniedziałek, 16 czerwca 2014

Knedle z truskawkami na musie truskawkowym

U mnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności.



Składniki:


  • 700 g ziemniaków (obranych)
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • truskawki
Przygotowanie:

Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Letnie ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę pszenną i w zależności jak mokre mamy ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane knedle i polać masłem z bułką tartą.

Lato w pełni!

8 komentarzy:

  1. U mnie też truskawkowy szał panuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie jak zawsze smacznie i sezonowo :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i z pewnością smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno ulepiłam knedle. Mam ten sam sposób, jak Ty. Są pyszne. A Ty jeszcze dodałaś mus.... ummm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. podwójnie truskawkowo! genialne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... pyszności <3
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogą być młode ziemniaki? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młode ziemniaki maja sporo wody. Możesz z nich zrobić ale wtedy będziesz musiała dodać więcej mąki. Chyba, że trafisz na sypkie ziemniaki. :)

      Usuń