.

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernik z malinami

Latem często robię ciasta bez pieczenia. Lubimy takie schłodzone smakołyki jeść w ogrodowej altance z dodatkiem pachnącej kawy z ekspresu. Jednak w tym roku lato płata nam figle z pogodą, ale mam nadzieję, że nadejdą jeszcze ciepłe letnie dni. W ten weekend zrobiłam sernik na zimno z malinami. Użyłam sera z wiaderka kanapkowo - sernikowy "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Ser jest trzykrotnie mielony ma gładką, kremową  konsystencję więc na sernik na zimno nadał się idealnie.
Możecie również polubić ich profil na fb klik.

Składniki:


  • Spód:
  • 240 g herbatników szkolnych
  • 120 g margaryny
  • Masa sernikowa:
  • 1 kg sera w wiaderku "Mój Ulubiony" - Wieluń
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 300 ml kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • maliny
  • 1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
 Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.
 Masa sernikowa: twaróg przełożyć do misy z miksera dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do sera i miksować na wolnych obrotach. Żelatynę namoczyć, podgrzać i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i miksować na wolnych obrotach. Połowę masy wylać na spód z herbatników ułożyć na całej powierzchni maliny, wylać resztę masy serowej i wyrównać powierzchnię. Na górze ułożyć maliny i włożyć do lodówki do stężenia. 
 Galaretkę przygotować w 400 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na górę i ponownie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Tortownica 28 cm.

 Firmie Wieluń dziękuję za przesłane produkty.

11 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje :)) Uwielbiam takie z owocami i duużą ilością sera!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu, obłędnie wygląda Twój sernik. Nie dość, że piękny, to jeszcze smaczny, bo z malinami. Ummm, pychota. Ja też uwielbiam w lecie desery na zimno, bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczny sernik! Wygląda imponująco i bogato :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Mocnoooo serowy i oblednie piekny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy zamiast rozpuszczonej margaryny może być masełko? Wydaje mi sie to smaczniejsza opcją :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A co to jest masa sernikowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę doczytać w składnikach i opisie. :)

      Usuń
  7. Czy można zrezygnować z esencji waniliowej? Co ewentualnie w zamian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrezygnować lub dodać cukier waniliowy.

      Usuń