.

wtorek, 24 czerwca 2014

Śmietanowiec agrestowy na zimno

Latem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający w smaku. Przygotowałam go w formie którą otrzymałam od firmy Tupperware. Forma nosi nazwę Liliana klik. Forma składa się z czterech części, nadaje atrakcyjną formę galaretkom owocowym, galaretom z mięsa i ryb, sernikom na zimno, pasztetom. Posiada tzw"kominek" dzięki czemu uzyskamy ładny kształt a także przygotowany deser możemy zamknąć pokrywką dzięki czemu w lodówce nie będzie pochłaniać zapachów. 
Wszystkie produkty Tupperware znajdziecie tutaj klik.
Możecie również polubić ich na fb klik.




Składniki:


  • 400 ml kremówki 30%
  • 2 galaretki agrestowe
  • 400 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 350 ml wody
  • biszkopty okrągłe
Przygotowanie:
 Zagotować 350 ml wody zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć wlać do formy i włożyć do lodówki do stężenia. W osobnym naczyniu zagotować 400 ml wody, zdjąć z ognia wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, miksując wlewać tężejące galaretki. Zmiksować do połączenia się składników i wylać do formy na galaretkę. Na górze ułożyć okrągłe biszkopty i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z formy stroną z biszkoptami na spód, udekorować listkami mięty i czerwoną porzeczką.
 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

11 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie. Cudny z piekną dekoracja. A smakuje pewnie tak, jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że już byłaś po doniczkę :) świetny ten śmietanowiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koleżanka jechała więc mi kupiła :)

      Usuń
  3. Świetna jest ta foremka :)
    Też ją testowałam i przygotowałam babkę truskawkową na zimno :D
    Uroczo wyglądają desery zrobione w tej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam taką formę :-) jest super. Robię w niej galaretki z owocami, z mięsem i warzywami, serniki na zimno :-) Twoje ciacho wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Foremka bardzo fajna i praktyczna;))) Ale ciasto robi wrażenie;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny Ci wyszedł ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczny, delikatny i cudownie przystrojony deser. Idealna letnia propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda ten sernik i mój kochany agrest <3
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń