.

niedziela, 3 sierpnia 2014

Frużelina malinowa

Takiej frużeliny nie powinno u nikogo zabraknąć a szczególnie u osób które lubią słodkości. To pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów. Sama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany.



Składniki:


  • 1 kg malin
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl zimnej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl wody
Przygotowanie:
Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać sok z cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie przeszkadza nam nadmiar ziarenek nie musimy przecierać przez sitko.

 

13 komentarzy:

  1. Mniam, mniam:))) pychotka!! A jak cudaśna lyżeczka;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :D Przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, tak Alinko. Nie może zabraknąć u łasuchów frużeliny. Ja już zrobiłam wiśniową. Nad malinową też się zastanawiałam. Wygląda tak kusząco. Chyba zrobię dopóki są maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O malinowej frużelinie nie słyszałam, smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Uwielbiam każdą frużelinę, są takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! uwielbiam przetwory z malin

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pyszności do deserów...mmmniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm idealna do deserów :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności :-) ja robiłam z truskawek, jagód i wiśni :-)

    OdpowiedzUsuń