.

środa, 20 sierpnia 2014

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Dużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę do pieczenia klik i Szynkowar klik. Dzisiaj kilka słów o formie natomiast o szynkowarze w najbliższym czasie. Forma wewnątrz jest pokryta powłoką o właściwościach antyadhezyjnych dzięki czemu ciasto nie przywiera do powierzchni(krótsze boki nie były wyłożone papierem a ciasto się nie przykleiło). Ponadto powłoka jest odporna na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i chroni formę przed korozją. Możemy również w niej kroić ciasto i nie powstają rysy i zadrapania. Nadaje się do piekarników gazowych, elektrycznych i z termoobiegiem Jeśli chodzi o zmywanie możemy myć w sposób tradycyjny ale również nadaje się do zmywarek. Forma którą otrzymałam sprawdziła się na medal, jestem bardzo z niej zadowolona i szczerze polecam wszystkim którzy lubią piec.





















Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć cynamonem i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku i po łyżce cukru cały czas miksując aż masa będzie sztywna. Mąką z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem.


 Źródło przepisu od Magdy z Takie tam pichcenie.
Jedz polskie jabłkaJabłka wolności

13 komentarzy:

  1. Świetna forma, sklepu nie znałam, na pewno odwiedzę :)
    Raz jeszcze dziękuję Alinko, za skorzystanie z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za przepis, jeszcze nie raz będzie gościć na moim stole. Sklep polecam, mają jakościowo dobre produkty i w atrakcyjnych cenach.

      Usuń
  2. Świetne akcesoria, a rolada jeszcze bardziej mi się podoba;)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak można na niej kroić ciasto to mnie ciekawi bardzo -bez rys to lubię.
    A rolada wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam rolady. Twoja wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie robiłam ani nie jadłam! :) Czas zrobić.

      Usuń
  5. Super akcesoria. I pyszna rolada :-) wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rolada jak marzenie. Pięknie puszysta, delikatna. Wygląda jak z najlepszej cukierni. A forma ? Świetna. Dobre akcesoria w kuchni są przydatne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna i puszysta rolada, co oznacza, że dobry przepis !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda .

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała rolada!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciacho, lubię rolady a forma jest bardzo fajna, taka by mi się przydała:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wygląda! I na pewno jest smaczne :)

    Zapraszamy do Nas: http://mokasyl3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Rolada bardzo apetycznie wygląda . Ja robiłam ale gotowaną też wyszła bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń