.

środa, 28 stycznia 2015

Szynka peklowana z musztardą francuską

Domowe wędliny stają się coraz bardziej popularne. Ja również coraz częściej je robię. Staram się wymyślać różne kombinacje smakowe. Tym razem  posmarowałam musztardą francuską z całymi ziarnami gorczycy.



Składniki:
  • 1-1,2 kg mięso wieprzowe z kulki
  • Zalewa
  • 1,5 litra wody
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek jałowca
  • 10 kulek kolendry
  • 5 kulek czerwonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki soli do peklowania
  • 4 ząbki czosnku (pokrojone)
  • Do posmarowania
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • 0,5 szkl bulionu
Przygotowanie:
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zalewy oprócz soli peklowej doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Do letniej zalewy wsypać sól peklową, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso, przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Każdy dzień mięso w zalewie obrócić by równomiernie się peklowało. Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Z góry mięso posmarować musztardą, włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła.



Domowy Wyrób

12 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować. Ostatnio zamiast piec w piekarniku, ugotowałam łopatkę w zalewie z przyprawami. wyszła równie dobra a myślę, że zdrowsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam takiej domowej ,,mm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czym mozna zastapic sol peklowa ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka domowa szynka jest przepyszna na kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką domową robię zawsze, nie kupuje ostatnio w ogóle wędlin w sklepie. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę , że samemu jak się zrobi jest smaczniejsza.

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe wędliny są najlepsze.Nie dość, że wiadomo z czego przygotowane to jeszcze ten niepowtarzalny smak.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, nie am to jak domowe wyroby

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kolor, zdrowa, pyszna napewno i domowa co najważniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie,chyba czas bym i ja spróbowała.Ciągle się zabieram za domowe wyroby-Twój pomysł wpisuje na sobotnie przygotowania czyli szyneczka do zalewy myk....dziekuję za przepisik,na pewno dam znak jak smakowała.

    OdpowiedzUsuń