Składniki:
- 1-1,2 kg mięso wieprzowe z kulki
- Zalewa
- 1,5 litra wody
- 2 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek jałowca
- 10 kulek kolendry
- 5 kulek czerwonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżki soli do peklowania
- 4 ząbki czosnku (pokrojone)
- Do posmarowania
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 0,5 szkl bulionu
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zalewy oprócz soli peklowej doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Do letniej zalewy wsypać sól peklową, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso, przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Każdy dzień mięso w zalewie obrócić by równomiernie się peklowało. Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Z góry mięso posmarować musztardą, włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła.
Muszę wypróbować. Ostatnio zamiast piec w piekarniku, ugotowałam łopatkę w zalewie z przyprawami. wyszła równie dobra a myślę, że zdrowsza.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takiej domowej ,,mm :)
OdpowiedzUsuńczym mozna zastapic sol peklowa ?
OdpowiedzUsuńTaka domowa szynka jest przepyszna na kanapkę :)
OdpowiedzUsuńTaką domową robię zawsze, nie kupuje ostatnio w ogóle wędlin w sklepie. Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńMyślę , że samemu jak się zrobi jest smaczniejsza.
OdpowiedzUsuńślinka leci...;)
OdpowiedzUsuńDomowe wędliny są najlepsze.Nie dość, że wiadomo z czego przygotowane to jeszcze ten niepowtarzalny smak.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, nie am to jak domowe wyroby
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, zdrowa, pyszna napewno i domowa co najważniejsze.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie,chyba czas bym i ja spróbowała.Ciągle się zabieram za domowe wyroby-Twój pomysł wpisuje na sobotnie przygotowania czyli szyneczka do zalewy myk....dziekuję za przepisik,na pewno dam znak jak smakowała.
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsza domowa!
OdpowiedzUsuń