.

wtorek, 16 czerwca 2015

Ciasto z budyniem i truskawkowym musem

Teraz sezon truskawkowy więc na weekend u mnie było ciasto z truskawkami. Smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane.



Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj
  • 200 g masła
  • Masa truskawkowa:
  • 500 g truskawek świeżych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szkl cukru pudru 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 70 ml ciepłej wody
  • 300 ml kremówki 
  • Dodatkowo:
  • truskawki świeże
  • 1 galaretka truskawkowa
  •  450 ml wrzątku 
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.


Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć  do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem.

Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie.
Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka.


 

18 komentarzy:

  1. Jakie fajne to ciasto :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko - ale wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle perfekcyjnie zrobiłaś to ciasto Alinko. Jest pięknie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta. Porywam i idę na leżak

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy budyn ma być na 0.5 l mleka!? Ciacho wygląda pysznie takie kolorowe, kremowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W jakiej ilosci wody rozpuscic zelatyne ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, ciekawa jestem czy równie dobrze smakuje. Będę dzisiaj próbować. Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda pysznie i tak smakuje, nie jest słodkie. Wszyscy się zachwycali.REWELACJA

    OdpowiedzUsuń
  10. super eleganckie i napewno niebo w gabce !!

    OdpowiedzUsuń