Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 00
- 180 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej)
- 0,5 łyżeczki cukru
- 13 g świeżych drożdży
- Dodatki:
- sos z pomidorów daktylowych
- pomidory suszone
- szynka
- tuńczyk w oliwie z oliwek
- szpinak świeży
- ser sałatkowy
Odlać 30 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru w kruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach uformować tzw rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem z pomidorów, położyć plasterki szynki, kawałki tuńczyka i pokrojone suszone pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć. Na gorącą pizzę dodać listki szpinaku i pokrojony w kostkę ser sałatkowy. Do pizzy podajemy według upodobań ketchup lub sos czosnkowy.
To tylko niektóre produkty a jest ich dużo,dużo więcej. Warto się wybrać na zakupy.
Ale świetnie wygląda! Uwielbiam domową pizzę bo zawsze wszystkim smakuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna pizza :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem w domu, smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń