poniedziałek, 15 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa z kwiatkami bzu

Na zimę trzeba zaopatrzyć się w przetwory. Teraz sezon na truskawki i kwitnie czarny bez więc jest to idealna pora na zrobienie pysznej i pachnącej konfitury. Moja konfitura zrobiona na cukrze żelującym trzcinowym Diamant. Mówię Wam smakuje rewelacyjnie.



Składniki:
  • 0,5 kg truskawek
  • 1/3 szkl kwiatków z czarnego bzu(bez zielonych łodyg)
  • 0,5 kg cukru żelującego trzcinowego Diamant
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyć na sicie i obrać z szypułek. Przełożyć do garnka, rozgnieść widelcem, zasypać cukrem żelującym, dodać kwiatki czarnego bzu, wymieszać i odłożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 4 minuty. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po około 2 godzinach słoiki odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce.


4 komentarze: