czwartek, 25 czerwca 2015

Tort śmietankowo czekoladowy z truskawkami

Bita śmietana, czekolada i truskawki to idealne trio. Ten tort jest delikatny i puszysty i trzeba uważać bo szybko znika a że sezon już powoli się kończy więc trzeba się spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem z czekoladą:
  • 400 ml kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • Bita śmietana:
  • 350 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny Ale-raj
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 0,5 kg truskawek
  • kokos do obsypania
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub zmiksować na najwolniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić dwa razy uzyskując 3 blaty biszkoptowe.

Krem czekoladowy: do kremówki połamać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - nie gotować! Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Śmietana musi być bardzo zimna. Zimną śmietanę z czekoladą ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować.
 Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, poukładać truskawki, przykryć drugim biszkoptem, poukładać truskawki, rozsmarować resztę kremu i przykryć trzecim biszkoptem. Włożyć na dwie godziny do lodówki by krem stężał.

Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Bitą śmietaną posmarować boki tortu i obsypać kokosem. Wierzch toru posmarować i udekorować  bitą śmietaną. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem na środku tortu ułożyć pokrojone truskawki i listki mięty. 



13 komentarzy:

  1. Rewelacyjny tort! Mogę kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny torcik, taki dostojny, w sam raz na jakieś szczególe uroczystości. Biel tego tortu zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest piękny! Ostatnio planuję właśnie jakiś torcik ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki cudowny tort! Fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny! Jeśli mogę spytać - jakim dekoratorem robisz te zdobienia? jestem pod wrażeniem, ale tak nie potrafię. Ala /tak się składa, że Twoja imienniczka/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tort się podoba. Jeśli chodzi o dekoracje to robię metalową tylką w kształcie gwiazdki z pięcioma wycięciami.

      Usuń
  6. o nie o nie o nie.. nie mogę na to patrzyć,bo moją dietę trafi szlag :( piękny torcik i na pewno bardzo smaczny !

    OdpowiedzUsuń
  7. Alinko Twoje tory zawsze zachwycają wyglądem. Ale to, że robisz pysznie też nie wątpię. Chętnie zjadłabym taką porcję nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń