.

sobota, 18 lipca 2015

Lody malinowe z sosem

Nie zrobić latem malinowych lodów to grzech. Tym bardziej, że w tym roku mam ich bardzo dużo. Lody malinowe i do tego polane malinowym sosem to już pełnia szczęścia.





Składniki:
  • 1 puszka mleka słodzonego 530g
  • 400 ml zimnej kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj
  • 600 g świeżych malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Maliny zmiksować w blenderze, przelać na gęste sitko i przetrzeć. Powstały mus wlać z powrotem do blendera. Dodać mleko z puszki, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Mus przelać do miski.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy malinowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Gotową masę przelać do plastikowych pojemników i szczelnie zamknąć. Włożyć do zamrażarki i co pół godziny masę przemieszać. Mieszanie powtarzamy co najmniej 5 razy. Pozostawić do zamrożenia na co najmniej 5-6 godzin. Przed nałożeniem lody wyjąć około 20 minut wcześniej by łatwiej było nam je nabierać łyżką do lodów.






4 komentarze:

  1. Jaka lodowa poezja! Mniam :) Kocham lody w takie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie. Uwielbiam lody. A malinowych w tym sezonie nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń