Składniki:
- 1,5 kg moreli
- 1 cukier żelujący 3:1
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki nasion chia Ale-raj
Morele umyć i zalać w garnku wrzątkiem. pozostawić na około 4 minut i zlać wodę. Z moreli zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić na ćwiartki. W garnku morele zasypać cukrem żelującym, wymieszać i wlać sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia nie zapominając o częstym mieszaniu. Wsypać nasionka chia i mieszając gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia i gorący dżem przelać do słoików. Szczelnie zakręcić i ułożyć do góry dnem na około 30 minut. Po tym czasie słoiki odwrócić pozostawić do ostudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Dżemu morelowego jeszcze nigdy nie robiłam. Skoro tak go zachwalasz muszę zrobić choćby kilka słoiczków:)
OdpowiedzUsuńja ostatnio próbowałam pudding z chia ale kompletnie mi nie posmakował, może w dżemie morelowym, który lubię, sprawdziłyby się lepiej?:)
OdpowiedzUsuńA mi smakowało chia i w budyniu i jako dodatek do koktajli no i teraz jeszcze dżem.
UsuńCiekawy sposób na chia! :)
OdpowiedzUsuńMniam, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dżemik z morelek :-) no a jak jeszcze chia to już komplet :-)
OdpowiedzUsuńDżemu z chia jeszcze nie próbowałam.pomysł super;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z kardamonem konfitury, ale idę na bazarek po kolejne kilogramy. z chia nie przyszło mi do głowy:)
OdpowiedzUsuńZrób bo na prawdę jest pyszny.
UsuńFajny pomysł, kolor cudowny! Musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńDżem z chia? Tego jeszcze nie było :)
OdpowiedzUsuń