.

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Dżem morelowy z chia

W spiżarni powinien obowiązkowo się znaleźć dżem z moreli. Jest wyjątkowo pyszny i aromatyczny. Ja w tym roku dodatkowo wzbogaciłam go nasionkami chia, które mają w swoim składzie bogactwo witamin. Dżem jest po prostu rewelacyjny. 


Składniki:
  • 1,5 kg moreli 
  • 1 cukier żelujący 3:1
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki nasion chia Ale-raj
Przygotowanie:
Morele umyć i zalać w garnku wrzątkiem. pozostawić na około 4 minut i zlać wodę. Z moreli zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić na ćwiartki. W garnku morele zasypać cukrem żelującym, wymieszać i wlać sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia nie zapominając o częstym mieszaniu. Wsypać nasionka chia i mieszając gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia i gorący dżem przelać do słoików. Szczelnie zakręcić i ułożyć do góry dnem na około 30 minut. Po tym czasie słoiki odwrócić pozostawić do ostudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.



11 komentarzy:

  1. Dżemu morelowego jeszcze nigdy nie robiłam. Skoro tak go zachwalasz muszę zrobić choćby kilka słoiczków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ostatnio próbowałam pudding z chia ale kompletnie mi nie posmakował, może w dżemie morelowym, który lubię, sprawdziłyby się lepiej?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi smakowało chia i w budyniu i jako dodatek do koktajli no i teraz jeszcze dżem.

      Usuń
  3. Ciekawy sposób na chia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dżemik z morelek :-) no a jak jeszcze chia to już komplet :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dżemu z chia jeszcze nie próbowałam.pomysł super;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam z kardamonem konfitury, ale idę na bazarek po kolejne kilogramy. z chia nie przyszło mi do głowy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł, kolor cudowny! Musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dżem z chia? Tego jeszcze nie było :)

    OdpowiedzUsuń