Sernik podany na Porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szkl cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1,5 szkl wody
- 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj
- 0,5 l kremówki 30%
- Galaretka:
- 2 galaretki leśne owoce
- jeżyny
- borówki amerykańskie
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 25 minut w 170 stopniach.
Masa serowa:
Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. Na masie serowej rozłożyć jeżyny, borówki i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do stężenia.
Masa serowa od Izioni
Bardzo pięknie wygląda, lepiej jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńSernik idealny:) mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńGenialnie. Perfekcyjnie. Cudnie. Smakowicie. Alinko, fantastyczny przepis na pyszny sernik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńMmmmm...pyszny serniczek
OdpowiedzUsuńU Ciebie sernik a u mnie serniczki:)) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! :D
OdpowiedzUsuńCudowny sernik :)
OdpowiedzUsuńprzecudny sernik!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
sernik wyszedł bardzo smaczny. Jestem amatorką w pieczeniu ciast. Goraco polecam. :)
OdpowiedzUsuńPOEZJA !!!, b, smakowicie sie prezentuje.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z borówkami - bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńA kiedy dodać żelatyne?
OdpowiedzUsuńW opisie jest napisane proszę doczytać. Pozdrawiam. :)
Usuń