wtorek, 11 sierpnia 2015

Wiśnie drylowane w syropie

Takie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie. 



Składniki:
  • 3 kg wiśni
  • 250 ml wody
  • 0,5 kg cukru 
Przygotowanie:
Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka do warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami ale nie uciskać. Zagotować wodę z cukrem i gorący syrop  rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut.


Źródło przepisu Smaczna Pyza

4 komentarze:

  1. Takie wiśnie esencjonalne z wodą robię jako kompoty, a do deserów i tortów pozwalam im puścić sok w cukrze, a potem przekładam do słoików. Po pasteryzacji są ścisłe, jędrne i niesamowicie wiśniowe, właśnie takie jak ze sklepu , a nawet lepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. Robię takie bardzo podobnie,do ciast niezastapiona

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze na zimę i do ciast :)

    OdpowiedzUsuń