sobota, 15 sierpnia 2015

Jogurtowiec kakaowy z morelami

Latem najczęściej piekę ciasta do których wykorzystuję sezonowe owoce. Dzisiaj kakaowe ciasto na jogurcie z morelami i borówką amerykańską. Ciasto jest puszyste i wilgotne takie właśnie najbardziej lubię.

Ciasto podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Gold.


Składniki:
  • 150 g margaryny
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią
  • 400 g moreli
  • 150 g borówki amerykańskiej 
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz letnią rozpuszczoną margarynę. Całość zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Blachę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu połówki moreli,  pomiędzy morele po wkładać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem gór-dół. Piec około 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić.


Źródło: książka Słodki Świat Kasi


10 komentarzy: