piątek, 7 sierpnia 2015

Arbuzada

Latem trzeba sporo pić, a że można też kupić najlepsze arbuzy to w łatwy sposób można to połączyć. Dlatego chcę Was zachęcić do zrobienia napoju na bazie arbuza tzw arbuzada. Takim napojem można ugasić pragnienie ale też i trochę zaspokoić głód. 


Składniki:
  • 0,5 kg dojrzałego arbuza (bez skórki)*
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich
Przygotowanie:
Z arbuza usuwamy pestki i pokrojony w mniejsze kawałki wrzucamy do naczynia z blendera kielichowego. Dodajemy sok z limonki, miód i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy do szklanek i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
*Najlepiej żeby arbuz był mocno schłodzony, wtedy arbuzada jest bardziej orzeźwiająca.


10 komentarzy:

  1. Jutro zrobię! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały pomysł na smaczny napój. Ja też schładzam się pijąc zimną wodę, a mój mąż kroi arbuza (takiego prosto z lodówki) w kawałki i każdemu szykuje do miseczki porcję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Taki arbuzowy napój chodzi za mną od początku lata - może w końcu go przyrządzę, bo super się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ świetny pomysł na te upały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam arbuz, a taki napój na pewno by mi również przypadł do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja miksuję arbuza bez pestek i zamrażam. Dzięki temu razem z córcią mamy zimą pyszny "sok" z arbuza. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń