Ciasto podane na Porcelanie Bogucice z kolekcji Ibiza.
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
- Warstwa z galaretką:
- 2 galaretki wiśniowe
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 800 ml gorącej wody
- Bita śmietana:
- 500 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
- 1/4 szkl ciepłej wody
- Kruche z bezą:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 40 g płatków migdałowych Ale-raj
Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć jedną część ciasta. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec na złoto około 25-30 minut.
Kruche z bezą:
Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut.
Warstwa z galaretką:
Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie tężeć.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany wlać rozpuszczoną ale letnią żelatynę i zmiksować.
Warstwy ciasta:
Na kruche ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami i odłożyć do lodówki do stężenia, rozsmarować bitą śmietanę i położyć kruche ciasto z bezą. Żeby beza była chrupiąca (nie wilgotna) ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki.
To ciasto jest rewelacyjne ! Zawsze znika pierwsze na imprezach rodzinnych :)
OdpowiedzUsuńno i ciekawe dlaczego "zemsta" ? bo wygląda i smakuje zapewne rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńps. przepraszam, przez pomyłkę wykasowałam Twój miły komentarz wczoraj:(
nazwa się zgadza gdy teściowa zostawi pestki w wiśniach :D
UsuńTytuł-nazwa ciasta- to raczej słodka zemsta tesciowej - to świadczyło by o dobrym charakterze - dobrym sercu teściowej - Ciasto z fotografi i sądząc po opisie to niezwykle smaczna i apetyczna słodycz dla łasuchów
OdpowiedzUsuńCIasto w smaku przypuszczam wyśmienite,ponieważ z wyglądu rewelacja;)
OdpowiedzUsuńnie wszystko zloto co sie swieci :P
UsuńCiasto pyszne, a nazwa stąd, że pewna teściowa kiedyś podobno zapomniała wydrążyć wiśnie. ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńSkoro to zemsta teściowej,to trochę strach jeść,co? :)))ale wygląda apetycznie,nie powiem:)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda niezwykle okazale :)
OdpowiedzUsuńNazwa wymiata! :)
OdpowiedzUsuńHahaha jaka nazwa :D Coś dla mojej przyszłej teściowej ;) A tak serio. Piękne ciasto :) Chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńNazwa wskazuje że to niebo w ...buzi. Nie dość, że pięknie wygląda, to przepis jest rewelacyjny, bo z moją ulubioną bezą. Alinko jak zwykle.... niezwykle u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa, a ciacho wyszło idealnie! <3
OdpowiedzUsuńOj za mną też chodzi to ciasto! Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się nazwa i te warstwy! Pyszne ;)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tej bezy. Mi zawsze opada :-(
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam według przepisu... jest bardzo twarde nie można ukroic. Mam nadzieję że do świąt będzie dobre...
OdpowiedzUsuńsłyszałam, że nazwa wzięła się stąd, że wściekłe na zięciów teściowe, czyhając na ich uzębienie; zostawiały w tym wypieku nieco pestek;)
OdpowiedzUsuńNo ponoć tak jest. Z pewnością jak zięć wyłamał ząb to była zemsta.
Usuńzemsta bo jest tak pyszne, że nie można się mu oprzeć i idzie w boczki:)))
OdpowiedzUsuńNo i wreszcie "Anonimowy" doszedł prawdy.Bo przecież wbrew wszystkiemu teściowe nie są takie zołzy żeby czyhać na zęby zięciów.
OdpowiedzUsuńZemsta teściowej, ponieważ teściowa źle wydrylowała wiśnie!
OdpowiedzUsuńZemsta teściowej bo szybko po nim synowa lub zieciu się roztyja...
OdpowiedzUsuńUpiekłam😃wyszło rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam
UsuńZdjęcia ciasta to nie to samo co przepis.
Usuńnie bardzo rozumiem co masz na myśli. Możesz doprecyzować?
UsuńAnonimowy...zgadzam sie z Toba....w przepisie jest o jedna wars twenty mniej...tez mnie to zastanowilo...
OdpowiedzUsuńKruche,galaretka z wisnie mi sie kruche z beza ????...na zdjeciu jest wiecej warstw!!..
Anonimowy. Proszę mi napisać której warstwy ci brakuje. Ale najpierw dobrze przeczytaj przepis.
UsuńJest jeszcze bita śmietana, w przepisie jest o niej mowa
UsuńMam pytanie, czy beza w lodówce nie zrobi sie wilgotna i bedzie " gumowata"
OdpowiedzUsuńAle trzeba ciasto dobrze owinąć folią aluminiową. Dzięki temu że będzie w lodówce wtedy kruche ciasto zrobi się bardziej miękkie i będzie się lepiej jadło.
UsuńKiedys robiła to ciasto i jest naprawde zjawiskowe, mam teraz problem bo moje blachy sa w wymiarach 22/37 i nie wiem jak proporcje zmienic, może ktos poradzi?
OdpowiedzUsuńŚmiało możesz zostawić takie proporcje do twojej blaszki jak mam podane.
Usuń