Składniki:
- Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Galaretka:
- 2 galaretki niebieskie
- 700 ml gorącej wody
- około 600 g borówki amerykańskiej
- Bita śmietana:
- 400 ml zimnej kremówki
- 250 g mascarpone Mlekoma
- 2 łyżki cukru pudru
- Beza z migdałami:
- 3 białka
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 g migdałów w płatkach
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić.
Galaretka:
W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Rozsmarować równomiernie na galaretce.
Beza z migdałami:
Zimne białka ubijać i stopniowo dosypywać po łyżce cukru. Miksować do momentu aż białka będą gładkie i lśniące a cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania wsypać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie białka i posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec z termoobiegiem w 140 stopniach około 50 minut. Beza powinna być sucha. Zimną bezę położyć na bitej śmietanie.
Ciasto włożyć minimum na całą noc do lodówki by beza trochę zmiękła i zbyt mocno nie pękała w trakcie krojenia.
Alu, urocze to ciasto! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super, musze spróbować upiec
OdpowiedzUsuńPrzetestowałam, pyszne
Usuńbardzo ładnie się prezentuje, i napewno tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze, a na tej zastawia prezentuje się bardzo elegancko. Chyba jutro zrobię go sama :)
OdpowiedzUsuńpiekłam z malinami...to było niebo w gebie...muszę wypróbować to...
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe ,jak marzenie)
OdpowiedzUsuńCieszę się , że smakowało.
UsuńOsobiście miałam przyjemność kosztować pyszności przyrządzone przez Ale -NIEBO W GEBIE
OdpowiedzUsuńJadłam takie wczoraj, tylko zamiast borówek fruzelina mandarynkowe. Puchowa!
OdpowiedzUsuńzrobiłam z malinkami :) ciasto rewelacja :) pozdrawiam Maryjka
OdpowiedzUsuńMogazetka by zamrożone jagody??czy najlepiej rozmrozic?
OdpowiedzUsuńJak mrożone to lepiej zalać zamrożone galaretką.
OdpowiedzUsuń