Składniki:
- 5 kg ogórków
- 5 litrów wody
- 0,5 szkl soli morskiej
- Zalewa:
- 2,5 l wody
- 6 szkl octu
- 6 szkl cukru
- Do każdego słoika:
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 kulki pieprzu
- 0,5 łyżeczki gorczycy
Ogórki umyć, zalać zimną wodą i odłożyć na około pół godziny. Po tym czasie pokroić w cienkie plasterki. Wodę połączyć z solą, zalać ogórki i zostawić na 3-4 godziny. Ogórki odcedzić, przełożyć na durszlak lub sitko i pozostawić do odsączenia. Umyte i wyparzone słoiki napełnić odsączonymi ogórkami. Do każdego słoika dodać przyprawy.
Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Przepis - Gotuję, bo lubię
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz