Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Blat kokosowo-makowy:
- 7 białek
- 250 g cukru
- 300 g wiórek kokosowych
- 150 g maku
- Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła
- Dodatkowo:
- marmolada wieloowocowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 24 szt biszkopty okrągłe
- spirytus lub wódka
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Blat kokosowy:
Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. W szklance mleka zmiksować żółtka i mąki na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu wlać około 50 ml spirytusu i wymieszać.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Warstwy ciasta: biszkopt z wierzchu nasączony spirytusem lub wódką, cienko posmarować marmoladą, 3/4 kremu budyniowego, blat kokosowo -makowy, 1/4 kremu budyniowego, biszkopty nasączone w spirytusie lub wódce, tężejąca galaretka.
Gotowe ciasto włożyć na całą noc do lodówki.
Jeśli nie chcemy by ciasto było mocno alkoholowe spirytus zastąpić wódką lub całkowicie zrezygnować z alkoholu.
Ciasto jest wysokie na około 8 centymetrów więc musi być blacha z wysokim brzegiem.
Robiąc zakupy do końca grudnia w sklepie Dajar możecie skorzystać z 10% zniżki na produkty #Ambition wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE.
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńidzie kokos zastapic innym produktem?
OdpowiedzUsuńHmmm trudne pytanie. Nie wiem czym by go można było zastąpić.
UsuńPlatki migdalowe zamiast kokosu
Usuńmoże na przykład zmielonymi orzechami albo migdałami
UsuńWygląda cudownie😘 coś dla mnie bo jestem zwolennikiem ciast z galaretką
OdpowiedzUsuńWersji z galaretką jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńCzy mak wczesniej trzeba namoczyć i zmielić, czy dodać suchy/
OdpowiedzUsuńMak dodajemy suchy.
UsuńCiasto wspaniałe. Z galaretką smakuje wybornie, wyszło idealnie jak na zdjęciu, choć robiłam pierwszy raz. Jednak następnym razem zamiast wódki dodam spirytus by alkohol był bardziej wyczuwalny. Ale ogólnie smakowało wszystkim.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :)
UsuńCzy folia ma dotykac budyniu przy studzeniu?
OdpowiedzUsuńTak, folia ma być przyklejona do budyniu.
UsuńCzy zamiast biszkoptów, można położyć połówki brzoskwiń?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Ale galaretkę też bym zamieniła na brzoskwiniową. :)
UsuńBardzo dobry pomysł :-)
UsuńCzy można upiec biszkopt razem z blatem kokosowo makowym w jednej blaszce?
OdpowiedzUsuńJeśli pytasz czy można upiec za jednym razem to niestety nie. Ale pieczemy biszkopt i blat kokosowy w blaszce o tym samym wymiarze.
UsuńŁadnie wygląda i pewni super smakuje
OdpowiedzUsuń