.

wtorek, 11 października 2016

Patelnia WOLL Szafir i ciasto z patelni

Jeśli musisz kupić nową patelnię i to taką, która będzie ci służyć przez kilka a nawet kilkanaście lat i którą będziesz często wykorzystywać do przygotowania różnych potraw to ten wpis jest dla ciebie.
Mam od jakieś czasu okazje testować patelnię niemieckiej firmy WOLL Szafir i jestem z niej bardzo zadowolona. Przygotowywanie w niej potraw to czysta przyjemność a kupić ją można w sklepie Gustus. Mimo iż patelnia może wydawać się droga moim zdaniem mimo wszystko warto w nią zainwestować.


A teraz trochę o wyglądzie i krótki opis patelni.

Patelnie WOLL Szafir z linii Indukcja można używać na płytach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych oraz na gazie.
Specjalna szlachetna powłoka - ceramika szafirowa- zapewnia długą żywotność naczynia natomiast nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick"  pozwala przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go wyeliminować z wielu potraw. Przez co nasze potrawy są mniej kaloryczne i zdrowsze.


Dno:
Dno patelni jest grube, bardzo odporne na zarysowania, równomiernie rozprowadza ciepło co przekłada się na ograniczenie zużycia energii do gotowania i pieczenia. Dno jest odporne na odkształcenia nawet przy bardzo wysokiej temperaturze. 



Uchwyt:
Służy do bezpiecznego podnoszenia naczyń (z wyjątkiem płaskiej patelni) a oprawa uchwytu jest montowana w technologii zatopionego mosiądzu, dzięki czemu uzyskujemy 100% gwarancję bezpieczeństwa. Uchwyt jest odporny na wysoką temperaturę i można używać patelni w piekarniku co dla mnie jest dużym plusem. Dodatkowy atut to taki, że w trakcie smażenia uchwyt się nie nagrzewa. Jednak przy użytkowaniu w piekarniku już tak, więc trzeba o tym pamiętać.

 


Szklana pokrywa:
Pokrywa wykonana jest z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego  gotowania lub pieczenia w temperaturze do 250 °C dzięki czemu bez problemu można patelnię wraz z pokrywą wykorzystać w piekarniku.

Ważnym elementem jest też gwarancja. Firma oferuje 25-letnią gwarancję na równość dna co według mnie jest bardzo ważnym elementem, gdyż sporo patelni po krótkim czasie użytkowania jest nierówna i używanie jej na ceramicznej lub elektryczne płycie staje się dużym problemem. Dwuletnią gwarancję firma udziela na powłoki i uchwyty.
Średnica 28 cm i wysokość 7 cm w tym modelu WOLL Szafir  sprawia, że w trakcie smażenia, pieczenia lub gotowania pryskanie jest bardziej ograniczone przez co nasza płyta jest czysta a my mamy mniej sprzątania.

Co w niej przygotowałam? 
Upiekłam na górnym źródle ciepła ciasto. Więc już od teraz nawet te osoby, które nie mają piekarnika mogą sobie upiec ciasto z patelni.

Ciasto z patelni z jabłkami



 Składniki:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • cukier puder do oprószenia 

Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Miksując dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie sztywna miksować na najwolniejszych obrotach i na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt naturalny. Masę wylać na wysmarowaną niewielką ilością oleju patelnię. Ułożyć obrane i pokrojone w niewielki ćwiartki jabłka. Płytę ceramiczną włączyć na 5 położyć patelnię z pokrywką i piec około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić i piec jeszcze około 3-4 minuty by z wierzchu lekko się zrumieniło. Upieczone ciasto wyjąć z patelni i studzić na metalowej kratce, zimne oprószyć cukrem pudrem. Przed odwróceniem wierzch ciasta powinien być prawie suchy. Temperaturę i czas należy dostosować do swoich płyt.
 Czas i temperaturę trzeba dostosować odpowiednio do swoich płyt gdyż jak wiadomo każdy ma inną temperaturę grzania. Przed odwróceniem wierzch ciasta powinien być prawie suchy.





6 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentuje i na pewno posłuży dłużej niż zwykłe patelnie.
    I plusem jest to, że pasuje do różnych typów kuchenek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością będzie służyć. Dla mnie najważniejsze , że jest idealnie równa, nie odkształca się i że można ją wkładać bez problemu do piekarnika. :)

      Usuń
  2. Nigdy jeszcze nie słyszałam ani nie widziałam ciasta z patelni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie wierzę! te ciasto wygląda za idealnie haha :) Jeżeli tak samo smakuje jak wygląda to można być blisko nieba ;)

    OdpowiedzUsuń