wtorek, 6 grudnia 2016

Zupa serowa

Mam dla was kolejną szybką do przygotowania zupę. Zupa z trzech gatunków serów podana z podpieczonym chlebem i czarnym sezamem. Rozgrzewa i smakuje wybornie. Idealna zupa na chłodne dni.



Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 100 g serka topionego
  • 100 g sera żółtego Gouda Mlekoma
  • 100 g sera żółtego Havarti Mlekoma
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Dodatkowo:
  • chleb
  • masło klarowane
  • sezam czarny
Przygotowanie:
Masło rozgrzać wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko zrumienić. Pod sam koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Wlać wino i gotować około 5-7 minut aż odparuje alkohol. Wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę sery i na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż sery się rozpuszczą. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Chyba, że nie przeszkadza wam pokrojona cebula, wtedy nie miksujemy.
Zupa była na tyle smaczna, że już niczym nie doprawiałam.
Na maśle klarowanym podpiec na złoto chleb i podawać do zupy. Na wierzchu posypać czarnym sezamem.


7 komentarzy:

  1. Jak cudownie się prezentuje!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa wygląda niesamowicie! Musi być przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda ze tym sezamem pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ugotuję taką zupę, zapraszam do obserwacji http://fantastic-brand.blogspot.com, odwdzięczam się tym samym

    OdpowiedzUsuń