.

wtorek, 24 stycznia 2017

Domowy kisiel jabłkowo porzeczkowy

Kisiel to chyba jeden z najszybszych do zrobienia deserów. Ja często robię go na bazie soków i dzięki temu mam smaki takie jakie lubię a których nie spotka się na sklepowych półkach. Wystarczy ulubiony smak soku i mąka ziemniaczana. Plusem jest też to, że możemy zrobić kisiel w wersji bez cukru, bez barwników i polepszaczy.



Składniki:
Przygotowanie:
Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, wlać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować. Kisiel rozlać do szklanek. Odłożyć do ostudzenia.
Na patelni zagotować wodę, dodać obrane pokrojone w kostkę jabłka i podsmażać na niewielkim ogniu, aż woda odparuje a jabłka będą miękkie lecz nie rozgotowane. Zdjąć z ognia i dodać do smaku przyprawę. Ostudzone jabłka rozłożyć na wierzchu, zrobić kleks z bitej śmietany i lekko oprószyć przyprawą.


1 komentarz: