.

czwartek, 17 sierpnia 2017

Ciasto kruche z borówkami i bezą kokosową

Można powiedzieć, że to klasyk. Jednak z tego co się zdążyłam zorientować sporo osób tego ciasto nie jadło i nie piekło. A to duży błąd bo ciasto jest rewelacyjne i nie trudne do upieczenia. Więc nie zwlekajcie z pieczeniem bo sezon się kończy.



Składniki:
  • Ciasto kruche:
  • 100 g mąki pszennej T500 Młyn Kopytowa
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g masła zimnego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza kokosowa:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • 400 g borówki amerykańskiej lub jagód
Przygotowanie:
Ciasto kruche: 
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wylepić dno ciastem. Nakłuć widelcem i równomiernie rozsypać borówki.
Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywno dodawać porcjami cukier i ubijać do czasu aż cukier się rozpuści a beza będzie gładka i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką.
Masę równomiernie rozprowadzić po borówkach. 
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni z termoobiegiem i piec około 45 minut.



1 komentarz: