Składniki:
- Kruche ciasto;
- margaryna 60 g
- jajko 1 szt
- mąka pszenna 1 szk
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- Masa kokosowa:
- mleko 1 szk
- kokos 100 g
- cukier 50 g
- margaryna 80 g
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta
- Masa orzechowa:
- orzechy włoskie krojone 100 g
- cukier 100 g
- margaryna 100 g
- kremówka 70 ml
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- Polewa:
- margaryna 50 g
- mleko 1,5 łyżki
- kakao 1 łyżka
- cukier puder 1 łyżka
Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 27*15 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na 200 st około 15 min na złoty kolor. Masa kokosowa:z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać z mąką ziemniaczaną.Resztę składników dodać do garnka i gotować około 10 min.Na koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną,zagotować i gorącą masę wylać na upieczone zimne ciasto. Masa orzechowa: Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować około 15 min.W trakcie gotowania często mieszać.Masę przestudzić i wyłożyć na zimną masę kokosową. Polewa: Składniki dodać do garnuszka i mieszając podgrzać do rozpuszczenia się składników ,nie gotować.Przestudzić i rozsmarować na masie orzechowej. Mazurek udekorować wg własnego pomysłu.
Przepiękny ten Twój mazurek, dużo włożyłaś w niego pracy :)
OdpowiedzUsuńMazurek jak cacuszko. Piękny, cudnie ozdobiony. Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny ten mazurek! Ma w sobie wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl