Składniki:
- Kruche ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 5 żółtek
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 g twarogu mielonego
- 50 masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy b/c
- Bezowa czapa:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
- 100 g żurawiny suszonej
Kruche ciasto: Z mąki, masła, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto (białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i odłożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor około 15 min w 190 stopniach.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę. Wsypać budyń w proszku, mąkę, roztopione letnie masło i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej. Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej.
Piec około 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia sernik wyjąć, wyłożyć na sernik pianę ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Sernik po wyjęciu z pieca odłożyć do całkowitego wystudzenia.
ekstra serniczek :) ta beza fajnie go zdobi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,
Usuńale ma wielką czapę:) super sernik:)
OdpowiedzUsuńTak ma dużą czapę :)
Usuńwspaniały ;d
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńmniam:)
OdpowiedzUsuńTen sernik mogę jeść non stop :)
OdpowiedzUsuń