Składniki:
- łopatka 0,5 kg
- boczek świeży 0,5 kg
- wołowe 0,3 kg
- wątróbka drobiowa 0,2 kg
- ćwiartka z kurczaka 1 szt
- grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt
- marchewka 1 szt
- pietruszka 1 szt
- seler kawałek
- cebula 0,5 szt
- liść laurowy 4 szt
- ziele angielskie 6 szt
- pieprz cały 0,5 łyżeczki
- sól 4 łyżeczki
- dodatkowo do smaku
- gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
- pieprz mielony 0,5 łyżeczki
- pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
- sól
- jajka 2 szt
- kasza manna 2 łyżki
Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej wodzie ,osuszyć i pokroić w większą kostkę.Przełożyć do garnka zalać zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około 1,5 h .Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć,ćwiartkę kurczaka obrać z kości.Wątróbkę drobiową lekko podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma 32*11 cm.
pyszny pasztecik
OdpowiedzUsuńtak,pyszny,pyszny
Usuńi ja swój też zrobiłam pyszny na kanapki ...
Usuńpięknie wygląda.. jak na pasztet to baaardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńżyczę Wesołych świąt!
Dziękuję ,również życzę Wesołych świąt
Usuńuwielbiam domowy pasztecik ;d
OdpowiedzUsuńNie przepadam;)
OdpowiedzUsuńmy,lubimy :)ale wiadomo każdy ma swoje ulubione smaki
UsuńNigdy nie robiłam pasztetu z braku maszynki do mielenia, ten wygląda pysznie i w związku z tym mam pytanie czy mogę użyć blendera?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Witaj,ja osobiście blenderem nigdy nie próbowałam.Ale jeśli masz blender z przystawką do rozdrabniania to myślę ,że da radę.A samym blenderem małe porcje mięsa też powinno dać się rozdrobnić.Jeśli byś miała masę suchą w czasie blendowania to podlewaj trochę rosołem.Jeśli się skusisz, żeby zrobić czekam na informację czy się udało,pozdrawiam.
UsuńAlu piękny pasztet upiekłaś. Wiem, że jest pyszny, bo robię z takich samych składników. Pasztet na Wielkanoc u mnie jest obowiązkowo. Teraz jeszcze dodatkowo zrobiłam jarski, ale mięsny to jest to :)
OdpowiedzUsuńAlu życzę Tobie smacznych radosnych Świąt :)