- 100 g margaryny
- 500 g twarogu półtłustego
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao ciemnego
- Polewa:
- 100 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 35 herbatników typu petitki
- 20 g rodzynek
Twaróg trzy krotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu i ucierać. 1/3 masy serowej odłożyć dodać łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Na foli aluminiowej ułożyć herbatniki 3*6 szt. Na herbatnikach rozsmarować kakaową masę serową. Rozłożyć drugą warstwę herbatników 3*6 szt. Na środkowy rząd herbatników na całej długości wyłożyć "kopczyk" masy serowej białej. Na górę masy rozłożyć rodzynki lekko dociskając je do środka. Razem z folią złożyć i docisnąć do środka boczne herbatniki tworząc trójkąt. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
Polewa:
W rondelku rozpuścić margarynę dodać cukier puder, mleko, kakao i mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do połączenia się składników. Nie gotować. Polewę przestudzić, letnią oblać w całości herbatniki i ponownie odłożyć do stężenia.
Ja udekorowałam białym kremem w tubce i kolorowymi kuleczkami Dr.Oetkera.
piękna chatka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo efektowne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie cudo i z takim masakrycznym dodatkiem jak margaryna,ktora psuje caly smak i zapach? wylacznie maslo. no chyba, ze ktos nie ma smaku. Lui
OdpowiedzUsuńNie widzę problemu w tym żeby margaryną zamienić na masło.
UsuńStarannie wykonane, bardzo efektowne i smaczne , a kto chce może sobie zamienić margarynę na masło i nie ma problemu.
OdpowiedzUsuńDziękuję :),dokładnie zamiana składniku nie stanowi problemu.
Usuńwygląda znakomicie :) skuszę się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńKasiu częstuj się,zapraszam.
Usuń