wtorek, 26 marca 2013

Babka ucierana z żurawiną i skórką pomarańczową

Zapraszam na babkę ucieraną z dodatkiem żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Babka jest lekko wilgotna a taką właśnie bardzo lubimy.

 
Składniki:
  • margaryna 20 dkg
  • cukier 1 szk
  • mąka pszenna 1,5 szk
  • mąka ziemniaczana 5 łyżek
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • żurawina suszona 50 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g
Przygotowanie:
 
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Wbijać kolejno jajka cały czas ucierając.Mąki przesiać ,wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać do połączenia się składników.Do gotowej masy dodać skórkę pomarańczową,żurawinę wymieszać i wylać do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy z kominkiem.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec do suchego patyczka około 45 min.Zimną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 




6 komentarzy:

  1. Bardzo ładna ta babeczka:) I taka wiosenna (chociaż na talerzu cieplej, bo za oknem, to niestety nie bardzo...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie,wiosna nie chce przyjść to ją przynajmniej na talerzu przywołuję.

      Usuń
  2. ale piękna baba Ci wyszła :) też lubię takie wilgotne ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń