Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
- sól szczypta
- Do napączowania:
- 100 ml soku z malin 100% Polska Aronia
- Warstwa z galaretką:
- 2 galaretki truskawkowe
- 900 ml wody
- 400 g świeżych truskawek
- Krem straciatella
- 500 ml kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1/3 szkl wody
- 3 łyżeczki żelatyny Ale- raj
- 100 g czekolady mlecznej
- Polewa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- Do posmarowania:
- dżem truskawkowy
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Warstwa z galaretką:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odłożyć w zimne miejsce. Truskawki umyć, obrać z szypułek i duże przekroić na pół.
Krem straciatella:
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Wsypać rozdrobnioną w blenderze lub starta na tarce czekoladę i wymieszać.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.
Warstwy ciasta: biszkopt, napączować sokiem malinowym, cienko posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na dwie godziny do lodówki. Rozsmarować krem straciatella, położyć biszkopt, lekko napączować sokiem malinowym, cieniutko posmarować dżemem i rozprowadzić letnią polewę. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki by stężało.
Kolejny przepis do wykorzystania:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, przepięknie!
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) wykorzystam go jak będą truskawki :):P
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńpychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować :D
OdpowiedzUsuńpiękne ciacho:) Zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńdo jakiej formy biszkopt jest na dużą blachę czy średnią ?
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki są podane w opisie. :)
UsuńA można zrobić to ciasto z brzoskwiniami zamiast truskawek ?
UsuńMyślę że można ale wtedy bym zmieniła smak galaretek. :)
UsuńWypasione ciasto :)
OdpowiedzUsuńO Matko świetne ciastoo!! :)
OdpowiedzUsuńJa piernicze, wyglada super. Mieszkam w Nowej Zelandii i o takich ciastach mozna pomarzyc. Po kawiarniach tylko carrot cake, muffiny i scony. Zrobie, przyniose do pracy i niech kiwusy posmakuja co dobre :)
OdpowiedzUsuńZrób bo warto, ciasto jest pyszne i wcale nie trudne do zrobienia. Jak zrobisz daj znać jak smakowało. :)
Usuń