wtorek, 28 czerwca 2016

Muffinki z porzeczką i kruszonką

Czerwona porzeczka już dojrzała na krzaczkach, więc pora ją wykorzystywać. Lubię ją w wypiekach ponieważ przełamuje słodki smak. Dzisiaj pyszne muffinki z porzeczką i chrupiącą kruszonką.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru kokosowego ale-raj
  • 2 duże jajka
  • 170 ml oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 1 szkl czerwonej porzeczki (po obraniu)
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru kokosowego
Przygotowanie:
w jednym naczyniu połączyć mokre składniki - jajka, olej, jogurt naturalny. W drugim naczyniu połączyć suche składniki - przesiana mąka, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, migdały. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać umyte i obrane porzeczki i delikatnie przemieszać. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć po równo do papilotek.
Zimne masło, cukier i mąkę zagnieść na kruszonkę i pokruszyć na wierzchu muffinek.
Piec w 180 stopniach góra-dół około 25-30 minut. Do suchego patyczka.




3 komentarze: