Talerz Porcelana Bogucice
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl mleka
- 2 szkl mąki pszennej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g żółtego sera
- 100 g kiełbasy krakowskiej suchej mini Hańderek
- 100 g mozzarelli małe kulki
- 1 spora łyżka siekanej natki pietruszki
Kiełbasę pokroić w kostkę a kulki mozzarelli przekroić na połówki.
Do miski wbić jajka, wlać mleko i olej, dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać starty na dużych oczkach ser i wymieszać.
Do formy z kominem wlać około 3/4 ciasta. Posypać kiełbasą, pietruszką i mozzarellą. Wylać resztę ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i piec około 35-40 minut. Do suchego patyczka.
Mniam, podoba mi się taki nietypowy sposób na babkę :)
OdpowiedzUsuń